Neem vandaag nog contact:           0473977264           talectum@hotmail.com

Autisme-coaching

met expertise verstandelijke beperking

  • Begeleiding van jongeren en volwassenen met autisme (en verstandelijke beperking)

  • Begeleiden van gezinnen en ouders met kinderen met autisme

VERDUIDELIJKEN VAN OCHTENDROUTINE

 

Sien , een jongvolwassene met autisme, woont alleen in haar appartementje. Op dit moment heeft ze geen vaste ochtendroutine, terwijl ze aan geeft wel nood te hebben aan structuur. De app ‘mijneigenplan’ bleek voor haar niet te werken: het overweldigde haar en gaf haar een faalgevoel als er haar taken niet afkreeg. Bij deze app moet je er steeds een tijdstip bijzetten, iets wat voor Sien niet zo goed werkt. Zij gaat liever wat meer mee in de flow van haar ochtend en doet de ochtendroutine het liefst op haar eigen tempo. Zij heeft  echter wel reminders nodig die haar helpen om effectief de stap te zetten om voort te doen in haar ochtendroutine. Het liefst zou ze steeds iemand bij haar hebben die haar aanspoort en de dingen samen met haar doet. Helaas is dat niet realistisch in haar huidige situatie. 

 

Daarom koos ik ervoor om over te schakelen op een papieren schema waarbij de volgorde wordt aangegeven van boven naar beneden. Om ervoor te zorgen dat het schema géén deel van het meubilair wordt, moet ze haar taken één voor één afkruisen. De laatste is een picto ‘badkamer’, die ze eraf kan halen en moet mee nemen naar de badkamer, waar ze deze kan matchen. Door het schema werkbaar te maken, wordt voorkomen dat het schema ergens blijft liggen. Het is namelijk de bedoeling dat een stappenplan wordt gebruikt.

Ik maakte verschillende blaadjes van de ochtenroutine (20tal) zodat ze voor een halve maand toekomt. Ze kan elke dag zelf een blaadje klaarleggen en nemen. Ze hoeft haar schema’s niet zélf te herorganiseren, wat voor haar te veel zou vragen.