Neem vandaag nog contact:           0473977264           talectum@hotmail.com

Autisme-coaching

met expertise verstandelijke beperking

  • Begeleiding van jongeren en volwassenen met autisme (en verstandelijke beperking)

  • Begeleiden van gezinnen en ouders met kinderen met autisme

Autisme en anders waarnemen

 

Autisme draait onder andere om een ANDERE INFORMATIEVERWERKING ; of anders gezegd "het ANDERS WAARNEMEN".

Alles wat we zien, horen, voelen, ruiken, proeven wordt verwerkt in onze hersenen, die ons dan aanzetten tot gedrag. Bij iedereen werkt dat wel op een unieke manier, maar bij autisme is het heel typerend dat al deze informatie helemaal anders wordt verwerkt. Er zijn verchillende manieren van waarnemen. Het meest bekende is de hypergevoeligheid voor prikkels ; deze komen veel feller binnen dan bij neuro-typische mensen, wat leidt tot een totale overload in de hersenen, met een eventuele crisis of andere gedragsproblemen tot gevolg.
Maar ook het omgekeerde bestaat: kinderen of volwassenen die net op zoek gaan naar bepaalde prikkels, omdat deze hen rust kunnen brengen.
Zowel hyper -als hypogevoeligheid bestaan in àlle zintuigen (horen, zien voelen, proeven, ruiken, diepe druk, evenwicht) en kan zelfs fluctueren van moment tot moment doorheen de dag!

Daarnaast bestaan er ook heel wat andere vormen van waarnemen, die ook in alle zintuigen kunnen voorkomen. Zo kan de informatie één voor één worden verwerkt (ipv alle zintuigen tegelijk) of komen de prikkels heel fragmentarisch binnen, waardoor het heel moeilijk is om één geheel van de context te maken. Kinderen kunnen moeite hebben om een onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke prikkels.

Kortom, het kan helpen om dit anders waarnemen in kaart te brengen, zodat je je aanpak in ondersteuning van je kind kan aanpassen op zijn/haar behoeften!

Bij Talectum kan je terecht om een sensorisch profiel te laten afnemen en om samen op zoek te gaan naar een aanpak op maat voor jou én je kind!