ERGOTHERAPIE
Wat is ergotherapie?
Talectum biedt ergotherapeutische begeleiding voor kinderen tussen 0 en 14 jaar.
Ergotherapie zorgt ervoor dat kinderen met problemen tijdens het spelen of op school zich verder kunnen ontwikkelen op motorisch, cognitief, sociaal en emotioneel vlak. Deze begeleiding steunt op de inzichten van de psychomotoriek.
Bij Talectum worden vaardigheden op speelse manier aangeleerd.
Ergotherapie bij autisme en/of verstandelijke beperking
Kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking hebben andere noden dan kinderen zonder deze diagnose. Zij hebben veel meer nood aan een prikkelarme, voor hen duidelijke omgeving, waarbij het materiaal duidelijk maakt wat de bedoeling is. En daarnaast is voorspelbaarheid in tijd en ruimte een must.
Daarom wordt binnen Talectum bij deze doelgroep extra aandacht besteed aan:
- Voorspelbaarheid in tijd: dit kan zijn met een time-timer of door een volgorde in activiteiten weer te geven met foto’s of pictogrammen (op maat van het kind)
- Voorspelbaarheid in ruimte: aan de tafel of de plaats waar er wordt gewerkt, ligt enkel het nodige materiaal voor die activiteit waaraan gewerkt zal worden. Het materiaal maakt duidelijk wat de bedoeling is. Voor kinderen met een verstandelijke beperking wordt er materiaal aangeboden gebaseerd op de ééndoostaken (dit zijn taken waarbij kinderen stokjes in een doosje moeten steken, of materialen moeten sorteren,....) . Het is zeer duidelijk voor het kind waar zijn werkplaats is en met welke materialen hij wat moet doen.
- De activiteit op zich heeft een duidelijk doel (vb: niet 10x van A naar B springen, maar een voorwerp meenemen van plaats A en al springend naar plaats B brengen).
- Er wordt rekening gehouden met het communicatieniveau van het kind of de jongere. Waar nodig zal extra gevisualiseerd worden.
- Er wordt expliciet aandacht gegeven aan de werkhouding van het kind: deze verwachtingen worden duidelijk gemaakt op begripsniveau van het kind.
- Er zal in zeer kleine, haalbare stappen worden gewerkt, die door middel van herhaling worden getraind.
- Er zal extra aandacht besteed worden aan de transfer van vaardigheden in de context waar de vaardigheden dienen te worden uitgevoerd. Soms kan het nodig zijn deze aan huis aan te leren.
Psychomotoriek
Aangezien ergotherapeuten een zeer brede doelgroep kunnen begeleiden, koos ik als ergotherapeut ervoor om mij te specialiseren in kinderen en jongeren met psychomotorische problemen. Hiervoor volgde ik de jaarcursus “Psychomotorische ontwikkeling en remediërend leren” (Wendy Peerlings, 2019).
Psychomotoriek betekent de samenwerking tussen het denken (psyche) en het doen (motoriek). Elke bewuste beweging wordt gericht gestuurd vanuit de hersenen. Als de jongen op de foto de pionnen in het doosje moet steken, moeten zijn hersenen bedenken hoe en met hoeveel kracht hij deze pion dient vast te nemen en te hanteren naar het gaatje. De hersenen moeten ook berekenen hoe hij zijn hand zo efficiënt mogelijk naar het gaatje in de doos kan brengen. Bij deze beweging zijn zithouding, rompcontrole, oog-handcoördinatie etc erg belangrijk (Deze jongen hangt bijvoorbeeld een beetje naar rechts.).
Kortom, bij psychomotoriek wordt het hele functioneren van het kind in kaart gebracht. Er wordt naar alle aspecten van de ontwikkeling gekeken om zo een grondige analyse te kunnen doen van de “echte” oorzaak van het probleem. Pas dan kan een begeleiding op maat worden opgestart.
Visie
De ergotherapie binnen Talectum steunt op vier belangrijke basispijlers, waarbije het spelende en ontwikkelende kind centraal staat.
Elk kind heeft het recht om:
|
|
Binnen Talectum wordt zeer veel belang gehecht aan deze vier pijlers. Kinderen leren vooral al doende, en dus spelenderwijze. Het ‘spelen’ is dus de belangrijkste handeling van kinderen (cfr: voor ergotherapeuten staat het handelen centraal.) . Door de activiteiten binnen de ergotherapie zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken voor kinderen wordt de kans op leren sterk vergroot. Ik kijk vooral naar die materialen en activiteiten die belangrijk zijn in het dagelijks leven van het kind zelf, om zo de transfer naar de thuissituatie of de schoolse context zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Verder werk ik steeds binnen ‘de zone van naaste ontwikkeling’, waarbij een kind met steeds minder en minder ondersteuning de activiteiten zelfstandig leert uitvoeren. Op die manier doet het kind succeservaring op en krijgt het zelfvertrouwen een enorme boost.
Voor wie?
Baby’s, peuters, kleuters, kinderen en jongeren (tot 14 jaar) die hulp nodig hebben om:
- fijnmotorische vaardigheden te leren uitvoeren zoals rijgen, puzzelen, torens bouwen, insteekparels,...
- te leren kleuren, tekenen, schrijven
- schrijfmotorische vaardigheden te verbeteren
- werkhouding te verbeteren
contactgegevens
Voor meer info over andere trajecten, klik hier:
Auticoaching |
|
Prikkelverwerkingsproblemen |
|
Voor andere info, klik hier:
Inspiratie |
|
Home |
|