-Handelen vanuit talenten-

AUTISME-COACHING met expertise verstandelijke beperking

Neem vandaag nog contact:           0473977264           talectum@hotmail.com

Welkom bij Talectum!
Talectum heeft een aanbod voor jongeren en volwassenen met autisme en een verstandelijke beperking en hun netwerk.
Daarnaast biedt Talectum ondersteuning voor ouders en grootouders van kinderen met autisme (met of zonder verstandelijke beperking).
Professionelen kunnen terecht bij Talectum voor vormingen op maat, speciaal voor de doelgroep autisme en een verstandelijke beperking.

Op een veilige manier maak je kennis met emoties!

Verbind, Ontdek en Ervaar je lichaam
& leer zo emoties (h)erkennen én gepast uiten

Om te kunnen vertellen dat je je 'blij', 'boos', 'verdrietig' etc voelt, is het belangrijk dat je in de eerste plaats kunt voelen dat je lichaam signalen geeft dat er wat aan de hand is. Dit betekent dat je een combinatie van signalen juist moet kunnen interpreteren, afhankelijk van de situatie. Hoofdpijn én een knorrende maag, op het uur dat je normaal eet, zal waarschijnlijk betekenen dat je honger hebt. Hoofdpijn in een drukke situatie betekent vermoedelijk dat er spanning en overprikkeling is. Hoofdpijn, buikpijn én spierpijn zal eerder te maken hebben met ziekte. Of misschien wel met faalangst omwille van de examenperiode? Kortom, je lichaam geeft signalen aan. Je hersenen moeten deze signalen oppikkken en betekenis geven afhankelijk van de situatie.

Dus om te weten of je spanning hebt en hoeveel dan precies, gaat er heel verwerkingsproces aan vooraf! Dit noemt 'emotiebewustzijn' of 'interoceptie'. heel vaak gaat het op dit punt al mis. Hierdoor werken gevoelsnthermometers niet of zal iemand heel snel van 'groen' naar 'rood' gaan. De ene moment was alles nog goed, en de andere moment is er een crisis.

Met het V.O.E.L.-traject ga ik deze verbinding terug herstellen. Men leert om op een veilige manier terug te voelen wat het lichaam te vertellen heeft.

 

 

 

              HET DOEL:

 

  • Terug in contact komen met het eigen lichaam
  • Samen ontdekken hoe jouw lichaam prikkels ervaart
  • Deze lichamelijke prikkels leren (h)erkennen en de juiste betekenis geven
  • Leren voelen wanneer je honger, dorst, pijn, koud of warm hebt
  • Leren voelen wanneer je boos, blij, verdrietig, bang bent
  • Leren voelen hoeveel spanning je hebt
  • Leren wanneer je lichaam ontspannen is en hoe dit voelt
  • Woorden leren geven aan al deze prikkels en emoties
  • Handvaten krijgen om met deze emoties te kunnen omgaan

Dit traject kan zowel in groep als individueel gevolgd worden!

Dit traject herstelt de verbinding met het lichaam om zo emoties gepast te kunnen uiten.

 De inhoud:
 

Het V.O.E.L.-traject bestaat in totaal  uit 15 sessies, die worden opgesplitst in 3 x 5 sessies.

In samenspraak met Talectum bepalen we welke momenten voor jou het beste uitkomen.

 

REEKS 1: ontdekken van de externe zintuigen
In de eerste vijf sessies ligt de focus op het ontdekken van de lichaamsdelen die in verbinding staan met de buitenwereld. Denk aan de oren, de ogen, de mond, de neus, de handen en de voeten.

 

REEKS 2: ontdekken van de interne zintuigen

Tijdens reeks 2 brengen we de aandacht naar de binnenkant van het lichaam: de huid, de spieren, de maag, de darmen, het hart, de longen, de blaas en het hoofd.

 

REEKS 3: link met gevoelens

Wanneer we alle zintuigen hebben verkend, kunnen we de link leggen met gevoelens. we starten met de lichamelijke gevoelens zoals honger, dorst, plassen, ziek, pijn. En tot slot komen de basisemoties aan bod (boos, bang, blij, verdrietig). Daarbij wordt ook aangeleerd dat je gevoelens zélf kan veranderen. We verkennen welke feel-good-actions kunnen helpen.
 

In 15 sessies leer je emoties gepast te uiten

Praktische info:

 

In groep:

 

In september start er REEKS 1 op zaterdag van 13u30 tot 14u30.
 

Voor kinderen tussen 6 en 10 jaar met en zonder (een vermoeden van) een etiketje.

 

Kostprijs: €90

 

Locatie:

Praktijk Evyta

Diestersteenweg 43

3545 Halen

 

Heb je interesse en kun je niet of behoor je niet tot de doelgroep? Dan kan je via de formulier je wensen doorgeven en dan kan er bij voldoende interesse een nieuw groepje worden gestart

 

 

Voor wie?

 

Kinderen, jongeren en volwassenen met of zonder etiketje die graag op een veilige, neutrale manier willen leren om emoties bij zichzelf te (h)erkennen en gepast te leren uiten.


Een diagnose is niet nodig. We werken clientgericht.Dit kunnen kinderen, jongeren of volwassenen zijn met autisme, ADHD, HSP, depressie, angsten maar even goed kinderen met een 'normaal' brein die het even moeilijk hebben en dit laten zien via hun gedrag. Ik kom zowel in het reguliere als het buitengewone circuit.

 

V.O.E.L.-traject

-voor kinderen, jongeren en volwassenen-

Individueel

 

Een individueel traject kan via het contactformulier worden aangevraagd. Dit traject start in samenspraak wanneer je dat zelf wil en gebeurt op eigen tempo en op een moment dat voor jou past. Dit kan zowel in de praktijk als aan huis.Kostprijs is


€250 per reeks van 5 sessies